Som ni vet så tränar jag en hel del, men vad gör jag då för något förutom alla timmar på rullskidor eller springandes i skogen. En sak som jag ändrat på fram till denna säsong är att jag numera inte lyfter lika mycket vikter utan jag fokuserar mer på att stärka bål och säte som är mina svagaste delar och som dessutom är de viktigaste delarna för att åka skidor snabbt. Därför börjar jag varje morgon med att göra lite förberedande övningar och aktivera de muskler som sedan ska användas under dagens pass. Många av dessa övningar utförs i slyngor som jag har turen att ha ett par hemma från Redcord och därför slipper bege mig till gymmet varje morgon. De är dessutom perfekta att ta med sig när man åker på läger eller andra ställen där tillgången till gym kan vara begränsad.

Tänkte visa exempel på några övningar jag brukar köra så får ni lite inspiration till egen träning om ni vill det, annars får ni i alla fall en inblick i vad jag sysslar med för typ av styrketräning. 🙂

image-27-webb
Detta är den såkallade ”plankan” i två olika versioner, en på handstående och en med underarmarna i backen. Denna bränns rejält i de inre magmusklerna kan jag lova. Varför inte utmana dig själv att genomföra denna övning i 30 dagar och börja med exempelvis 30 sekunder och öka med 30 sekunder för varje vecka? Viktigt att tänka på är att verkligen spänna magen och stabilisera positionen. Bra övning som är lätt att genomföra utan förkunskap.

image-25_1-webb
Denna övning kallas ”Björgen”, varför vet jag inte riktigt men jag gissar att hon har kört denna vid något tillfälle och att man sedan snappat upp den. Har samma grundtanke som ”plankan” men här är arbetet inte statiskt utan man rör på sig. Det gäller att med hjälp av mage och överkropp trycka sigg upp från position 1 till position 2 på bilden. Sedan går man tillbaka ner med samma princip. Fortfarande viktigt att hålla stabiliteten i bålen då det är den träningen man vill åt. Om det går lätt, för kroppen ytterligare bakom i position 1 för att belasta magen än mer.

image-28-webb
Denna övning tror jag att alla provat på någon gång om än inte i slyngor. Det är alltså vanliga armävningar eller armsträckningar som det så noga kallas inom det militära. Denna övning tar bra mycket mer i slyngor än på ett vanligt golv då man samtidigt som man trycker sig upp måste stabilisera resten av kroppen för att hålla en bra position genom armhävningen. I denna övning märks tydligt om man är svagare i någon sida av kroppen.

image-26-webb

Avslutar min genomgång av övningar med att visa två olika påbyggningar av den vanliga plankan där man förutom det statiska arbetet även kan välja att dra in benen under sig, både rakt och lite åt sidorna för att även komma åt de sneda magmusklerna. Sedan kan man med magens hjälp också dra in benen raka och det känns om man utför den rätt kan jag säga.

Hoppas ni fått lite tips på övningar att testa på, och rekomenderar att testa dessa slyngor på gym eller liknande där de ofta finns. Är ett lätt sätt att få lite variation i träningen och öka belastningen enbart genom att använda kroppsvikten! Det bästa enligt mig är ju dessutom att de är så enkla att ta med sig när jag åker på läger och tävlingar! 🙂

Så nu fick ni en liten inblick i hur min styrketräning kan se ut. Dock långt ifrån allt, men en stor del utgörs av liknande träning som denna!