Igår kom de nya landslagen ut på Skidskytteförbundets hemsida och mitt namn fanns inte med när truppen presenterades. Detta är mitt eget beslut som jag fattat utifrån mina erfarenheter och min personliga utveckling. Jag har under min juniortid haft stora framgångar och jag vet själv att jag har en hög kapacitet som skidskytt. Men de senaste åren har kantats av motgångar i form av sjukdomar och då främst den överträning jag drabbades av och som tog tid för mig att ta mig ur.

Att bli övertränad behöver inte nödvändigtvis innebära att man tränat för mycket utan är en kombination av att man tränat på fel sätt och varit stressad. Min kropp reagerade på ett sådant sätt att vardagssysslor som att laga mat och promenera till affären blev outhärdligt i perioder, pulsen rusade och jag hade ingen kontroll alls över min kropp längre. Jag låg i princip på soffan under ett halvår och var konstant trött utan att för den delen kunna sova speciellt bra då jag var orolig och stressad hela tiden. Att pulsen helt plötsligt rusar iväg av en promenad på samma sätt som den normalt gör under en tävling är skrämmande och innan läkarna kunde konstatera att detta faktiskt inte var något fel på hjärtat var jag såklart rädd för vad som skulle hända.

Det var under denna tid jag fick kontakt med Pär Svärdfeldt som är min nuvarande tränare, han hade förståelse för min situation och har varit en stor hjälp i min väg tillbaka. Tillsammans lade vi upp en plan hur jag skulle lägga upp träningen utifrån mitt utgångsläge och för att börja bygga upp inför framtiden. Vägen kändes lång, men redan nu har jag kommit en bra bit på vägen mot mitt mål. Jag har inte bara lyckats komma tillbaka utan även fått en utveckling som jag inte haft sedan junioråren. Detta upplägg har för mig varit väldigt lyckat för mig och det är därför jag har valt att ta det beslut jag gjort. För mig är målet självklart, jag vill bli bäst i världen. Och även om det såklart känns jobbigt att tacka nej till ett landslag så skulle jag inte kunna vara nöjd om jag inte gjort absolut allt jag kunnat för att ta mig till världstoppen. Jag har ingenting emot Wolfgang, han har ett otroligt engagemang och ett hjärta som brinner för svenskt skidskytte så han är helt klart en resurs att ha med sig på tävlingar och som ser potentialen hos de aktiva. Men i den situation jag befinner mig är det viktigt för mig att kunna föra en dialog om träningen samt att jag måste kunna få hela biten med träning och livssituationen i övrigt att fungera utan att känna någon stress eller press över detta och riskera att hamna i den situation jag var i för drygt ett och ett halvt år sedan igen.

I samband med mitt tränarbyte tog jag även tillsammans med Elisabeth Högberg, Daniel Gustavsson och Victor Agestam initiativet att starta ett team. –Team Skididrott. Det är något som vi alla utvecklats av och vi har nått fina resultat tillsammans under vintern som var. Så jag är glad att ha dessa människor runt omkring mig som utvecklar mig både som skidskytt och person. Alla har vi kunnat dra nytta av varandra och genom att fortsätta åka på läger tillsammans så hoppas jag kunna ta än större kliv framåt!  

 

Jag är jättetaggad för en ny träningssäsong och jag är beredd att göra det som krävs för att nå toppen. Därför hoppas jag att ni kan ha förståelse för min situation och fortsätta stötta mig i min satsning!

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till mina sponsorer som gör det möjligt för mig att fortsätta min satsning. Samt min familj som stöttar mig i mina beslut och Bengt som helt enkelt är ovärderlig för mig. TACK!

Kram Ingela